Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/fogorvosinfo.hu/httpdocs/index.php on line 259
Fogorvos Info - Szájsebészet
Fogorvos­Info.hu  |  Telefon: (1) 252-1421  |  Fogorvos E-mail | Fogorvos
KÉRDEZZ! A fogorvos válaszol!

Szájsebészet

Foghúzás: a fog eltávolítása a fogágyból, amely kétféle módon történhet

Egyszerű úton, amikor az orvos fogó segítségével távolítja el a fogat, a fog koronai része általában jól megragadható.

Sebészi feltárásból történő fogeltávolítás indikációja sokrétű lehet. Leggyakrabban alsó bölcsességfogak eltávolítása esetén válik szükségessé ez a beavatkozás, hiszen ezek a fogak igen gyakran az állcsontban rendellenes (dőlt vagy fekvő) helyzetben találhatók. Előtörésük lehet teljes vagy részleges. Részleges előtörés esetén a fog már kibújt koronai része és a nyálkahártyával még fedett fogfelszín között egy sekély tasak alakul ki, amely a páciens számára nehezen tisztítható. A kialakuló gyulladás (pericoronitis) következtében a fogat még körülölelő nyálkahártya duzzadt, vörös és rendkívül fájdalmas. Amennyiben van esély a fog teljes előtörésére, a gyulladás megszűnte után a felesleges nyálkahártyarészlet eltávolítására van szükség. A bölcsességfog áttörési nehézségeinek általában helyhiány az oka. A rendellenes helyzetű visszamaradt (impactált) bölcsességfog a fogívben torlódást hozhat létre, amely nagymértékben kedvez a fogszuvasodás és a fogínygyulladás kialakulásának. Ilyen esetekben javasolt a bölcsességfog eltávolítása, amely sebészi feltárásból történik. Érzéstelenítést követően a szájsebész egy kis metszést ejtve, a fog körüli csont eltávolítását követően, az erre speciális eszközökkel eltávolítja a fogat és varrattal zárja a sebfelszíneket. Sebészi feltárásra van szükség retencióban levő szemfog esetén is.

Gyökércsúcs-rezekció: olyan sebészi eljárás, melynek célja a fog megtartása, korlátolt funkcióképességének biztosítása. A műtét lényege, hogy a fog előkészítése (gyökértömés) után a gyökércsúcs egy része eltávolításra kerül. A beavatkozás indikációs területe széles, de leggyakrabban cystaműtétekkel kapcsolatban kerül elvégzésre, elsősorban a frontfogak területén. A rágófogak területén, a nehéz technikai kivitelezés miatt, ritkán végzett sebészi eljárás.

Cystaműtétek: a szájüregben sokféle, változatos megjelenésű cystával találkozhatunk. A mindennapi praxisban leggyakrabban előforduló forma a gyökércsúcson képződő ún. radicularis cysta. Jellemzője, hogy mindig gyulladás talaján fejlődik ki. Terápiájában a sebészi eltávolítás jelenti a megoldást.
1web - webmegoldások (weboldal készítés, webdesign)
©2007 - Fogorvos Info.hu Fogászati Portál :: Impresszum   Szabályzat